Wie de laarzenroute heeft gewandeld kent ook vast wel dit ietwat kromme vlonder over een rabat-greppel. Misschien wel het meest karakteristieke bruggetje van Ruurlo.
Menigeen zal zich afgevraagd hebben of dit doorgezakte vlonder nog wel zal houden?
De dikke eikenhouten planken op twee nog dikkere boomstammen hebben in al hun jaren prima gehouden. Er is dan ook geen sprake van doorzakken. Bomen groeien nu eenmaal wel eens een beetje krom. En het “Houterige Bruggetje” heeft dus altijd deze kromme organische vorm gehad.
Desalniettemin is er besloten om hier een nieuw greppel-oversteek-vlondertje neer te leggen, met een leuninkje voor eventueel gewenst evenwichtsgevoel. (Want laten we eerlijk zijn, die twee stappen hout mogen we eigenlijk geen brug noemen)
Afgelopen winter hebben onze vrijwilligers in de werkplaats van SBB in Zelhem het nodige voorbereidende werk aan het hout verricht. En vandaag, 19 april 2017 onder een strakblauwe hemel, is het dan zover. Met vereende krachten, en een klein beetje hulp van een hydraulisch kraantje, is het ouwe trouwe Houterige Bruggetje van haar plaats gelicht.
Naast het organisch gevormde oude exemplaar zijn de nieuwe liggers verdacht recht gezaagd. Het is even een beetje passen en meten om deze liggers op hun plek te krijgen, maar met vier toezichthouders en een waterpas is het ons toch gelukt. Er moest nog wel even naar het dorp teruggereden worden om een grotere boor te halen om passende gaten voor de nodige draadeinden te maken. Een kleinigheidje hou je altijd.
Na een paar uurtjes voorboren en houtfretten draaien ligt er weer een mooi strak bruggetje, al zeggen we het zelf.
En het oude Houterige Bruggetje: dat zal straks weer hergebruikt worden in een ander deel van de Laarzenroute.