Boomfeestdag 2017

Boomfeestdag 2017

Boomfeest

Woensdagochtend 22 maart 2017, de 60e verjaardag van de Boomfeestdag. Dat moet natuurlijk groots gevierd worden. Overal in Nederland zijn er dan ook bijzondere Boomfeestjes georganiseerd. Het leukste feestje, naar mijn bescheiden mening, in Boswachterij Ruurlo.

De leraren/leraressen van groep 7/8 van de Daltonschool i.o. Willibrordus te Ruurlo zijn een ochtend ontheven van hun primaire taak.
Boswachters en vrijwilligers van SBB hebben deze dag het “klaslokaal” ingericht, speciaal voor deze gelegenheid aan de Oude Zelhemseweg. De strakblauwe hemel dient vandaag als plafond.

Burgemeester van Oostrum geeft nog even een veldcollege voor de leerlingen.
Boswachter Susan legt nog even vakkundig uit waar de onderkant zit.

Een korte les

De klas begint met een biologieles van de burgemeester over het nut van onze bossen. Of vertelden de leerlingen nu juist het hoe en waarom? Het enthousiasme zit er bij deze groep kinderen in ieder geval van meet af aan goed in.

Boswachter Susan geeft nog een last-minute instructie:
Waar zitten de wortels, en dat deze dus naar beneden moeten,  en hoe diep er gepoot dient te worden. Allemaal toch niet geheel onbelangrijk.
De burgemeester doet het één keer voor, geholpen door twee boswachters in spe. Het mag immers geen onbeholpen vertoning worden.

De beuk erin

En dan kan eindelijk de beuk erin. Met slechts een klein beetje assistentie: De grond goed aanstampen hè, alsof je boos bent. Maar ik ben nooit boos! ‘tuurlijk niet, dan doe maar alsof. De boompjes zijn bijna niet aan te slepen. En als het graven met de spade niet lukt dan wordt er gewoon met de handen gegraven. Over vieze handen wordt echt niet kinderachtig gedaan.

Zo’n beukje moet uiteraard wel stevig staan.
De grond in het plantgat moet dus even flink aangetrapt worden.
Met een klein beetje assistentie van de boswachters en vrijwilligers

Bosbeleving

Halverwege de ochtend moeten de planters met enige moeite worden overgehaald om even te pauzeren. Iedereen wil de beste boompoter zijn. Zijn het niet de meeste boompjes, dan toch wel de beste kwaliteit.
Pauze in het bos is een feest op zich. Klimmen in een majestueuze oude beuk en verstoppertje spelen tussen de rijen houtresten van de enkele jaren geleden geoogste bomen. En met je laarzen door de blubber baggeren maak je ook niet iedere dag mee.
Na de onderbreking wordt er weer hard verder gewerkt. Als tegen het eind van de ochtend alle boompjes geplant zijn begint het grote tellen. Geen idee hoeveel kinderen het bij het rechte eind hadden, maar er wordt flink gejuicht om de officiële score van maar liefst 460! beuken. Dat mag een serieus bos heten.

Vrijwilligers

Voordat deze Boomfeestdag georganiseerd werd leek het ons (vrijwilligersgroep Ruurlo) wel een leuk idee. De animo om te helpen was dan ook hoog.
Juf Irma en de boswachters van de Achterhoek hebben echt hun best gedaan. Het perceel is strategisch uitgekozen, niet te ver om nog te kunnen fietsen maar wel echt diep in het bos. En niet ergens achteraf aan een obscuur paadje maar direct grenzend aan een goed begaanbare zandweg. Zo kunnen de planters tot in lengte van jaren hun aanplant blijven volgen.

Het betreft hier een multifunctioneel bos, met ook houtoogst als doel. Het perceel is een paar jaar geleden geoogst en nu dus weer ingeplant. Dat betekend geenszins dat er geen belevingswaarde aan toe te kennen is. Het uitbundige plezier dat er op deze dag beleefd is tijdens het planten is daarvan een mooi voorbeeld.

Na het vertrek van de groep planters is er bij het opruimen van het klaslokaal met veel plezier nagepraat. De eigen ervaringen die wijzelf als kind hebben opgedaan zijn weer opgehaald. Het vrolijke enthousiasme van de kinderen heeft zeer aanstekelijk gewerkt. Wij zijn er blij van geworden.

Vooraf zagen we het als een leuk idee, achteraf was het een buitengewoon vrolijke en plezierige ervaring.
Dus Bomenplanters hartelijk bedankt voor deze onvergetelijke dag.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *