Onderhoud Konijnendijk

Onderhoud Konijnendijk

Natuurgebied Konijnendijk

SVNR heeft het voorrecht om natuurgebied Konijnendijk te mogen helpen onderhouden. Hierdoor hebben wij namelijk de gelegenheid om van zeer dichtbij dit natuurgebied te bewonderen.
Konijnendijk is een betrekkelijk klein perceel heide en blauwgrasland. Hier komen nog de nodige kwetsbare / zeldzame plantensoorten voor. Daar dit geen toegankelijk gebied is, het ligt ook niet aan een wandel of fietsroute, plaatsen wij af en toe een paar foto’s zodat u met ons kunt meegenieten.

Wilt u zelf vergelijkbare natuur bezoeken, dan zijn er mooie wandelpaden over natuurgebieden in bijvoorbeeld natuurgebied Koolmansdijk in Lievelde en Beekvliet / Bosheurne tussen Barchem, Borculo en Ruurlo.

Staatsbosbeheer Koolmansdijk: wandelroute-koolmansdijk
Staatsbosbeheer Beekvliet: wandelroute-kampenlandschap-beekvliet

Blauwgras?

Een heideveld begrijpen we denk ik allemaal wel, maar hoe zit het dan met een blauwgrasland? Misschien komt het wel doordat het een zeldzaamheid is geworden, maar schrijver dezes wist tot voor kort ook niet hoe dat zat.

De naam komt uiteraard door een aantal kensoorten die op dit type natuur voorkomen. Om te beginnen blauwe zegge, waarvan de bladstengels blauw-groen zijn. Ik zal nog eens proberen hier een plaatje van te schieten. Meer blauw komt er van spaanse ruiter en blauwe knoop (zie foto’s hieronder). En klokjesgentiaan helpt ook nog wel een handje als het op blauw aankomt. Wijsheid komt onder andere van Wikipedia 😉

Onderhoud

Sinds 2015 nemen onze vrijwilligers een deel van het onderhoud ter hand.
Dit betekend dat er vooral de nodige opschot aan vliegden, berk, wilg, etc. met wortel en al uit de grond getrokken en afgevoerd wordt. Lekker arbeidsintensief en dankbaar werk. Na een dagdeel aanpakken is er altijd duidelijk resultaat.

Lees ook een eerder geschreven stukje over Project Konijnendijk.

 

Foto’s zijn gemaakt door onze vrijwilligers Irma Jansen, Jos Nieuwenhuis en ondergetekende Wim Zoeteman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *